گام های تفکر کارآمد
- اولین گامدر مسیر ایجاد تفکر کارآمد، مشاهده دقیق ویژگی های چیزهایی است که در اطراف کودکان وجود دارد. به فرزند یا دانش آموز خود یاددهید به دقت اطراف خود را بنگرند و در مورد ویژگی های اشیا، پدیده های و اتفاقات با او صحبت کنید تا تفکر وی بیشتر رشد کند و منطقی تر فکر کند.
-دومین گامدر این مسیر، مشاهده دقیق شباهت های چیزهایی است که در اطراف کودکان وجود دارد. به فرزند یا دانش آموز خود یاددهید به دقت اطراف خود را بنگرند . با او در مورد شباهت های اشیا و پدیده ها صحبت کنیدو از او بخواهید با توجه به مواردی نظیر کاربرد، اندازه ، رنگ ، قسمت ها ، شکل یا ماده تشکیل دهنده اشیا، شباهت ها را بیان کند.
- سومین گام، مشاهده تفاوت های چیزهایی است که در اطراف کودکان وجود دارد. به کودک یاد دهید به دقت اطراف خود را بنگرد و با آن ها درباره تفاوت های اشیا و موجودات بحث کند.
-چهارمین گام،طبقه بندی کردن موضوعات با توجه به شباهت ها و تفاوت های آن هاست. به کودک یاد دهید به دقت اطراف خود را بنگرند و با آن ها درباره چگونگی طبقه بندی اشیا و موجودات صحبت کند.
-پنجمین گام،مقایسه کردن موضوعاتی است که در اطراف کودکان وجود دارد. این امر با توجه به شباهت ها و تفاوت های موضوعات صورت می گیرد. به کودک یاد دهید به دقت اطراف خود را بنگرند و با آنها درباره چگونگی مقایسه اشیا و موجودات از نظرهای گوناگون صحبت کنید.
-ششمین گام،مرتب کردن مباحث و اشیا و موجوداتی است که در اطراف کودکان وجود دارد. این کار بر اساس زمان و اندازه اشیا صورت می گیرد. به فرزندان و دانش آموزان خود یاد دهید به دقت اطراف خود را بنگرند و اشیا را با توجه به موضوعی خاص مرتب کند.
- هفتمین گام،اندیشیدن درباره مفاهیم است . برای این کار از فرزندان بخواهید ویژگی های اشیا یا موجوداتی را که می بینند بنویسند. البته فرزند می تواند با کمک برادر یا خواهر یا دوست خود فهرست جدیدی تهیه کند و سپس ویژگی های باقی مانده مفهوم یا عمومیت موضوع را بیان می کند.
- هشتمین گام،ترسیم نقشه های مفهومی است که به درک روابط و ساختار مفاهیم در ذهن کمک زیادی می کندو موجب نظم بهتر فکر در کودکان می شود. کودکان با یاد گرفتن نماد ، علامت یا طرح هر نقشه مفهومی، می توانند افکار خود را زودتر و منسجم تر تنظیم کنند و توسعه بخشند.نمونه ای از یک نقشه مفهومی را ملاحظه می کنید. شما خود می توانید نمونه های دیگری را براساس نیاز یا علاقه کودکان طراحی و تولید کنید. از فرزندان بخواهید برای موضوعات و مطالب متفاوت نقشه های مفهومی ترسیم کنند.